Technologie verandert het onderwijs — en voor sommige leerlingen betekent dat simpelweg weer mee kunnen doen. Voor Suus, een leerling die door angstklachten langdurig thuiszat, was de AV1-robot de sleutel naar verbondenheid. Maar wat betekent dat voor een docent voor de klas?

Een robot in je klaslokaal? "Ik zag het als een leuke uitdaging."

Toen Tim, docent op het Stedelijk Gymnasium in Leiden, hoorde dat Suus een robot zou gaan gebruiken om de lessen op afstand bij te wonen, stond hij daar opvallend positief tegenover. "Zeker toen ik merkte dat het voor mij geen extra werk opleverde."

AV1 maakt onderwijs persoonlijk, zelfs op afstand

De AV1-robot is niet zomaar een livestream in de klas. Tim legt uit: "Op het scherm kun je de robot besturen – het hoofd kan draaien, naar links en rechts." Daarnaast voegt hij toe: "De robot heeft lampjes in het hoofd die kunnen aangeven of ze iets wil zeggen, of gewoon alleen maar wil luisteren. Dat lijkt een beetje op hoe we dat in Teams doen, met de hand opsteken."

Volgens Tim maakt juist die fysieke aanwezigheid het verschil. "Bij Teams zie je een klein venstertje, vaak zonder veel contact. De robot staat echt fysiek in de klas. Hij is toegankelijker en menselijker. Het is net alsof de leerling er echt bij is."

Actieve deelname, zelfs in groepsopdrachten

Waar sommige docenten misschien denken dat een leerling op afstand passief is, benadrukt Tim juist het tegendeel. "Ze kan ook terug praten, handig bijvoorbeeld als er in groepjes wordt gewerkt. Dan doet ze echt mee in dat groepje."

Dat vraagt nauwelijks aanpassing van de docent. "De robot wordt vooraan in de klas gezet, zodat hij goed zicht heeft."

"Voor mij als docent kost het nauwelijks moeite"

Om AV1 goed te laten werken, wees Tim een paar leerlingen aan als ‘buddies’. “Toen ik hoorde dat Suus een robot zou gaan gebruiken, heb ik buddies aangewezen in de klas – twee of drie leerlingen uit mijn mentorklas. Zij zijn verantwoordelijk voor het ophalen en terugbrengen van de robot tijdens bepaalde lessen.”

Hij benadrukt: “De lesinhoud verandert niet, maar de robot maakt het mogelijk om op verschillende manieren deel te nemen.”

Van wennen naar al heel snel normaal

"Toen de robot voor het eerst werd geïntroduceerd, was het spannend. Het is een klas met leerlingen van 17, 18 jaar – die zijn nieuwsgierig en snel afgeleid. Dus ja, alle ogen waren meteen op dat robotje gericht. Maar binnen de kortste keren was het normaal."

AV1 is meer dan een gadget

Tim benadrukt dat AV1 niet alleen werkt voor langdurig zieke of angstige leerlingen. "De robot is dus geschikt voor allerlei situaties, ook als een leerling tijdelijk fysiek niet naar school kan, bijvoorbeeld door een gebroken been of bij vermoeidheid door long covid."

Toegankelijk onderwijs voor elke leerling

Het verhaal van Tim laat zien dat met de juiste ondersteuning en technologie, elke leerling kan meedoen. AV1 is niet alleen een technisch hulpmiddel, maar een brug naar verbinding en participatie.

Wil je meer weten over hoe AV1 jouw klas of school kan ondersteunen? Neem contact op met ons team.